INICIEM UN LLARG CAMÍ

Benvinguts i benvingudes sigueu!!! Si hi heu arribat fins aquí és perquè segurament coneixeu o n’heu sentit a parlar dels càtars. Aquesta iniciativa pretén amb molta modèstia fer conèixer detalls sobre els Bons Homes des de diferents aspectes.

Resumir només en una breu introducció què fou el moviment dels Càtars / Bons Homes (i les Bones Dones) és complicat. Estem parlant d’un moviment religiós cristià que es desenvolupà a Europa Occidental, bàsicament durant els segles XII i XIII, tenint com a epicentre els territoris de la llengua d’oc (avui Occitània) i les seves rodalies: els Comtats Catalans, el Regne d’Aragó, alguns territoris de la llengua d’oïl (França), comarques alemanyes i italianes… Fins i tot se n’han trobat clars indicis als regnes de Castella i Lleó.

Els Bons Homes proposaven una renovació de la fe cristiana, tornant a uns valors d’austeritat i de relació directa amb Déu, basant-se en els principis evangèlics i criticant l’estil de vida i la predicació dels capellans catòlics. El seu ideal es basava en la lluita entre el Bé i el Mal, i consideraven aquest món on vivim com a creat pel Mal, a l’espera d’un món millor, perfecte, creat per Déu.

IMG_7924
Imatge de la Ciutadella de Carcassona

La seva oposició a compartir alguns dogmes catòlics, la negativa a obeir el clergat romà i la simpatia que desvetllaven entre la població (que amenaçava la uniformització catòlica), provocà la proclamació d’una Croada contra la seva comunitat a començaments del segle XIII (la primera convocada de cristians contra altres cristians), que s’allargà amb intermitències durant dècades. Començava un dels genocidis humans i ideològics més sagnants de la història europea.

El moviment dels Bons Homes marcà clarament el desenvolupament de l’Edat Mitjana. Avui, les fronteres europees serien molt diferents si la Croada contra els Albigesos no s’hagués produït o no hagués triomfat. Però igualment, l’Església Catòlica no hauria pogut mantenir la seva gairebé hegemonia absoluta en el pensament religiós durant segles a l’Europa occidental.

A “Terra de Càtars” trobareu diferents estils i seccions, per a mostrar una situació polièdrica de tot el moviment, com entrevistes a grans coneixedors dels Bons Homes, articles que mostraran les seves creences i les seves vides quotidianes, una relació d’articles per a seguir “La Croada pas a pas”, apartats per a aprofundir sobre alguns personatges històrics i llocs rellevants per a les comunitats dels Bons Homes… Tots els comentaris seran molt ben rebuts per part dels lectors. Es tracta de compartir opinions i impressions!!!

Ens hem d’endinsar en un món molt diferent de l’actual, on la religió impregnava tots els aspectes de la vida quotidiana. On les servituds feudals i els estaments socials marcaven les vides de les persones de manera gairebé inamovible. I on les fronteres territorials eren unes altres: una Occitània que s’autogovernava ella sola mitjançant la seva pròpia noblesa i on la monarquia francesa només exercia una sobirania teòrica i nominal; unes Penínsules Ibèrica i Italiana dividides en múltiples estats, així com també els territoris germànics.

PÒG DE MONTSEGUR
El pòg i el Castell de Montsegur

Els topònims dels llocs geogràfics i els noms dels personatges històrics es mantindran en la seva llengua original, per ésser tan fidels com sigui possible a la realitat dels segles XII i XIII. No oblidem que en aquella època, també la situació lingüística era molt diferent de l’actual.

Igualment el terme emprat per a definir la comunitat de creients serà el de Bons Homes (i Bones Dones), ja que el mot “càtar”, molt més difós enguany era de caràcter pejoratiu, emprat per primera vegada l’any 1163 per Eckbert von Schönau. I a ningú no li agrada ésser conegut amb un terme despectiu. Malgrat tot, segurament apareixerà en alguna ocasió, a l’igual que altres noms com ”albigesos” “patarins”…

Iniciem un llarg camí, com els que realitzaven els Bons Homes i les Bones Dones, a través d’”aquelhas montanhas tan nautas que son” (com versa l’Himne Occità “Se canta”), per a conèixer idees que en el món actual, amb tanta incertesa i tants canvis, ens poden ésser molt útils.

You May Also Like

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *