OTTO RAHN: SERVIDOR DEL GRAAL O DE L’ESVÀSTICA?

L’investigador Otto Rahn és una de les figures més controvertides sobre els estudis contemporanis relacionats amb el moviment dels Bons Homes, per la seva col·laboració amb el Tercer Reich alemany.

Nascut a la vila de Michelstad a la província de Hessen l’any 1904, cresqué en un ambient típicament conservador i religiós. La seva família volia que estudiés Dret, i estudià en diverses universitats alemanyes, on conegué un professor de religió de la Universitat de Giessen, qui li parlà per primera vegada dels Bons Homes.

La seva tesis doctoral estigué dedicada a l’obra del poeta medieval Wolfram von Eschenbach, qui escrigué “Perceval”, una de les obres claus del cicle del Graal. Atret, com molts altres estudiosos pel mite del Graal, intentà desxifrar a quina muntanya o quin indret es referien escriptors medievals com el mateix Wolfram Von Eschenbach o Chrétien de Troyes amb els noms Montsalvatsche o Montsalvat. Otto Rahn suposà inicialment que ambdós noms es referien a la muntanya mítica dels Bons Homes, Montsegur, on es refugiaren creients en un llarg setge entre els anys 1243 i 1244 que finalitzà amb la crema de més de dos-cents “heretges”.

Després d’una estada a París, on sovint visitava cercles esotèrics intentant trobar respostes sobre alguns misteris dels Bons Homes, viatjà fins a Occitània, on conegué Antonin Gadal, un gran investigador dels Bons Homes que pensava que el Graal i els Bons Homes estaven relacionats. S’instal·là durant tres mesos a L’Avelanet  l’any 1929 i des d’allà realitzà prospeccions per Montsegur, les seves coves i les seves rodalies, on recollí informació per als seus dos principals tractats.

Però la història marcaria la trajectòria d’Otto Rahn. Adolf Hitler esdevingué canceller d’Alemanya i començà a aplicar les seves polítiques. Qualsevol alemany a França era sospitós de desenvolupar tasques d’espionatge, i Otto Rahn tornà un temps a Alemanya, on publicà “La Croada contra el Graal” (“Kreuzzug gegen den Grial”) l’any 1933. Arran de l’èxit d’aquesta publicació, Heinrich Himmler, el segon dirigent amb més poder del Tercer Reich s’interessà per les seves investigacions. I Otto Rahn ingressà en les SS nazis (1) com a Sots-Oficial  (Unteroffizier), segons sembla més per necessitat i obligació, que per sintonia amb l’ideari nazi.

Heinrich Himmler estava relacionat amb diverses societats esotèriques, i des de l’”Anhenerbe” (2), un organisme creat pel règim que dirigia personalment, pretenia reescriure la història alemanya i universal, defensant l’existència d’una raça germànica o ària que havia existit sempre, i la seva superioritat com a creadora de la civilització humana. L’”Anhenerbe” enviava expedicions arreu del món a la recerca d’indicis que demostressin aquestes teories. D’altra banda, Himmler estava obsessionat com Adolf Hitler sobre la importància de posseir objectes mítics, sagrats o històrics que ajudessin a la victòria. I el Sant Graal era la peça més cobejada. I Otto Rahn havia estudiat amb profunditat aquesta relíquia.

Antoine_Gadal
Antonin Gadal

Heinrich Himmler encarregà a Otto Rahn que continués estudiant el Sant Graal, els Bons Homes, i que intentés trobar algun lligam amb la tradició germànica. D’aquest encàrrec sorgí l’obra “La cort de Llucifer” (“Luzifers Hofgesind”) l’any 1937, molt difosa pel règim nazi (3). La tesi de Rahn en aquest estudi defensava que els Bons Homes no consideraven Llucifer com el Dimoni de la tradició cristiana, sinó com Luzbel, el dipositari i transmissor de la llum, i identificat amb el Nord (4).  En canvi, Satanàs era el vertader Dimoni, i era identificat amb el Sud.

Segons Otto Rahn en aquest tractat, el Graal era una pedra preciosa que havia caigut de la corona que portava Llucifer. Posteriorment, l’Església havia pres el mite del Graal i l’havia cristianitzat, identificant la relíquia amb la copa del Sant Sopar.(5) Considerava que els  possibles destins del Graal, guardat en una muntanya segons la tradició, podien ser l’occità Montsegur o el català Montserrat (6).

Segons les seves teories, si els Bons Homes eren els guardians del Graal, els croats que volien exterminar el Catarisme eren els dolents. I si els Bons Homes estaven connectats amb una suposada (i absurda) filiació germànica o nòrdica, els croats eren del Sud (d’Europa) (7). Com podem comprovar, l’objectiu era intentar germanitzar el mite dels Bons Homes i integrar el moviment en la història germànica.

Però Otto Rahn passà de la glòria a la persecució per part del Tercer Reich. Fou expulsat o presentà ell mateix la renúncia (segons les versions) de les SS sense saber exactament els motius al Febrer de 1939. Entre les moltes suposicions dels motius de l’expulsió hi ha la seva homosexualitat, els seus problemes amb l’alcohol o uns possibles orígens jueus.(8). O el fet de no haver trobat encara el Graal malgrat els anys d’investigació.

Però també podria ser que Otto Rahn estigués en desacord amb la brutal repressió exercida per les autoritats nazis contra determinats col·lectius. L’any 1937 havia estat confinat a Dachau fent tasques de vigilant dels presoners del camp de concentració, com a càstig per una baralla provocada per ell mateix en estat d’embriaguesa, i segurament fou testimoni de la brutalitat que s’exercia en aquells camps d’extermini.

dachau
Camp d’extermini de Dachau

Oficialment, se suïcidà el 13 Març de 1939, amb només trenta-cinc anys d’edat, amb una ingesta de somnífers o alguna mena de verí a Wilden Kaiser, als Alps austríacs. Altres diuen que practicà l’endura (9) i morí per hipotèrmia. Però sempre hi hagué dubtes sobre la seva mort: suïcidi o assassinat perquè havia descobert massa coses? Fins i tot, hi ha dubtes sobre la seva mort. Fou real o fingida i adoptà una nova personalitat? Alguns creuen que podia haver acabat vivint amb un altre nom, i morint a edat avançada a l’Espanya franquista, però semblen més aviat simples especulacions (10).

En qualsevol cas, fou (i és encara) un personatge polèmic dins dels estudis del moviment dels Bons Homes. Realment simpatitzava amb el nazisme? Col·laborà només per aconseguir ajut per continuar els seus estudis? Hagué de desaparèixer per haver descobert algun secret? O no volia continuar amb la farsa de la germanització dels Bons Homes?

Suposo que mai no sabrem la veritat. Personalment, prefereixo pensar que fou un gran estudiós encisat per la història dels Bons Homes, que es deixà arrossegar com molts altres alemanys pel nazisme, fins que volgué allunyar-se en veure els seus resultats, però ja era massa tard.

  1. La Schutzstaffel (les SS) era un cos de seguretat del Partit nazi alemany, conegut per la seva violència.
  2. Podríem traduir el nom per “memòria ancestral”.
  3. Heinrich Himmler regalà a Adolf Hitler una còpia de luxe de l’obra.
  4. Els pobles germànics es troben al Nord.
  5. En aquest punt, Otto Rahn tenia raó. El mite del Graal és anterior al cristianisme (potser prové de la mitologia cèltica). Els llibres del cicle graalístic no relacionen el Graal en cap moment amb els Evangelis cristians. Degut a l’èxit del mite en temps medievals, l’Església cristiana associà i cristianitzà l’objecte amb la copa del Sant Sopar.
  6. Precisament, Heinrich Himmler realitzà una visita a l’abadia de Montserrat l’any 1940, per intentar trobar indicis de la presència del Sant Graal.
  7. Curiosament, sempre hem vist que la Croada estava integrada per soldats i cavallers del Nord (les terres d’oïl) que atacaven la civilització que tenien al sud (les terres d’òc), on vivien majoritàriament els Bons Homes.
  8. Dins del Tercer Reich, els jueus o els homosexuals eren col·lectius perseguits, com molts altres.
  9. Una mena de suïcidi que practicaven els Bons Homes quan no volien continuar vivint. Es retiraven sols i sense menjar fins que la mort els arribava.
  10. L’absència d’un certificat oficial de defunció animà a aquestes especulacions.

You May Also Like

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *